יש רגע בחופש הגדול שהבית הופך לאזור עימות. לא בגלל טלוויזיה או משחקי המחשב, אלא דווקא בנושא חוברות החופש. הורים רבים מבקשים ללוות את תהליך הלמידה בחופש, בדיוק כמו שהם עושים בשנת הלימודים הסדירה, באמצעות חוברות עבודה, והוויכוחים על כמה דפים לפתור, מתי ואיך, מביאים ללא מעט חיכוכים - בלי הצדקה.
חוברות החופש מייצרות יותר נזק מתועלת, וגם התועלת הקיימת מועטה במיוחד. בבתי הספר שאותם ניהלתי נערכים מדי שנה, כשבועיים לאחר פתיחת שנת הלימודים, מבחנים לתלמידי כיתות ב'-ו' בחשבון ובשפה, כדי לסייע לתוכנית העבודה בכיתות. במבחן התוצאה לא ניכר שום הבדל בין רמת ההישגים והידע של תלמידים שלמדו מתוך חוברות עבודה בחופש לבין אלו שלא למדו.
חשוב לדעת שחוברות העבודה הללו לרוב אינן מפוקחות על ידי משרד החינוך. רבות מהן אינן מסונכרנות עם תוכנית הלימודים של משרד החינוך, והמשימות שבהן קלות מדי ומשעממות או קשות ומתסכלות. גם כשמדובר בחוברות ראויות מבחינת תוכני הלימוד שבהן, הן אינן מותאמות אישית לתלמיד ולידיעותיו, עניין חשוב כשמדובר בלמידה עצמית. נוסף על כל אלו, מדובר בהוצאה כספית לא מבוטלת: במשפחה עם שלושה ילדים תסתכם עלות רכישת 3-2 חוברות עבודה לילד (למשל בחשבון, באנגלית ובהבנת הנקרא) בכמה מאות שקלים, הוצאה כספית מיותרת לחלוטין בתקופה מלאת הוצאות כמו החופש הגדול.
אבל לפני הכל, צריך לזכור שגם לילדים מגיע להיות בחופש. תחשבו איך אתם מרגישים כשמישהו מהעבודה מתעקש לשלוח לכם מייל, אף על פי שהוא יודע שאתם בחופשה, ועכשיו דמיינו שהוא עושה את זה מדי יום לאורך החופשה כולה. אין שום סיבה או צורך בכך. הילדים מחכים לחופשה שלהם בכיליון עיניים והם הרוויחו אותה בצדק. אחרי עשרה חודשי לימודים ומטלות ושגרה הם רוצים להתאוורר ולהתרענן, ומגיע להם. ככה הם גם יוכלו להגיע בכוחות מחודשים לשנת הלימודים הבאה, בלי תחושת המיאוס מלימודים שהחוברות עלולות לעורר בהם הרבה לפני 1 בספטמבר.
את האנרגיות שאתם מוציאים על המלחמה הבלתי נגמרת הזו עדיף שתשמרו למהלך שנת הלימודים, וכל הורה שיש לו ילד במערכת החינוך יודע שזה די והותר. יש לא מעט הורים שזקוקים גם הם לחופש גדול ממשימות הלמידה של ילדיהם.
הילדים לומדים גם מהחוויות ומההתנסויות שהם עוברים - גם מהצימר בצפון, מהקלאש רויאל בטלפון ומהדינמיקה השונה בתוך הבית. אם בכל זאת חשוב לכם שהם ידפדפו במשהו במהלך החופש, קחו אותם לספרייה העירונית.
הכותבת היא מדריכה פדגוגית להוראה כוללת במכללת חמדת הדרום, ולשעבר מנהלת בית ספר